Kawałek ziemi, który wiosną był jeszcze pusty, jesienią wypełni się ogromną ścianą roślin kukurydzy.
Dojrzała kukurydza gotowa do zbioru
W ciągu zaledwie kilku miesięcy rośliny wyrosłe z maleńkich ziaren kukurydzy osiągają do 3 metrów wysokości. Często oznacza to czas zbiorów: roślina jest w pełni rozwinięta, a ziarna na kolbie mają ciemnożółty odcień. I nie można ich już wycisnąć.
Zbieranie kukurydzy
Kukurydza jest zbierana w procesie zwanym cięciem kukurydzy. Maszyna nazywana sieczkarnią do kukurydzy odcina łodygę tuż nad ziemią, tnie na części roślinę i kolby, a następnie wyładowuje zebrane plony na przyczepę ciągniętą przez traktor, który jedzie obok.
Pożywna i zdrowa
Ścięta kukurydza jest następnie przenoszona do silosu przejazdowego lub dołu. W silosie przejazdowym rozpoczyna się proces fermentacji, w którym dobre bakterie rozkładają komórki roślinne. Ten proces fermentacji sprawia, że kukurydza jest jeszcze bardziej pożywna i zdrowsza dla krów.
Dołącz do Ani i zobacz, jak zbiera się kukurydzę na rodzinnej farmie Heerikhuize!
Więcej filmów i ciekawostek można znaleźć na naszej stronie internetowej.