Kurczak na obiad

Brojlery to dość szczególne kurczaki, które szybko rosną i są hodowane w szczególności ze względu na ich mięso. Czy wiesz, że pierś z kurczaka nazywa się również filetem? To jedna z części mięsa, po którą sięgamy najczęściej!

Jak rosną kurczaki

Brojlery to dość szczególne kurczaki, które szybko rosną i są hodowane w szczególności ze względu na ich mięso. Mogą osiągać wagę od 2,5 do 3 kilogramów 6 tygodniach. W Polsce hodujemy także kurczaki, które rosną wolniej i są starsze, kiedy trafiają do ubojni, mają wówczas 7-8 tygodni.


Zajrzyj do kurnika

Anna i Dawid jadą odwiedzić fermę brojlerów!

Wszystko zaczyna się od jaja

Życie brojlera zaczyna się od...jaja! Jednakże istnieje ogromna różnica pomiędzy jajem, które nadaje się do konsumpcji, a jajem, z którego wykluwa się kurczątko. To z kurczęciem w środku zostało zapłodnione przez koguta.

Zapłodnione jaja zniesione przez kury są nazywane jajami wylęgowymi. I choć ma się z nich wykluć kurczątko, nie są wysiadywane przez kury. Również trafiają na taśmociąg. Tam są sprawdzane i dezynfekowane, a następnie umieszczane w inkubatorach podtrzymujących ich temperaturę. Następnie trafiają do specjalnej szafki przedwylęgowej. Jaja są obracane co godzinę tak, by pisklę znajdowało się dokładnie pośrodku.

Po 18 dniach zaglądamy do środka jaja w poszukiwaniu małego pisklęcia. Ten proces nazywa się prześwietlaniem jaj. Robi się to na przykład, świecąc jasnym światłem na skorupkę jaja. Wówczas widzimy dokładnie, czy w środku znajduje się pisklę, czy też nie. Puste jaja są odrzucane, a te zawierające pisklaki kontynuują swoją podróż.

Puk, puk, puk...

Jaja trafiają do wylęgarni, gdzie są ogrzewane, dopóki pisklęta nie zaczną się wykluwać. Wykluwanie oznacza, że pisklęta pukają w jajo swoim dziobem, aby przebić skorupkę i wydostać się na zewnątrz. Jednocześnie może wykluć się aż 50 000 pikląt – wyobraź sobie, jakie to ruchliwe miejsce! Kiedy pisklęta wystarczająco się osuszą, opuszczają wylęgarnię i są wkładane do pojemników, by mogły zostać przeniesione do kurnika na fermie brojlerów.

Czy wiesz, że czasem jaja wylęgowe nie trafiają do wylęgarni po tym, jak zostały prześwietlone, ale prosto do kurnika, gdzie pisklęta będą żyły. Kurnik jest przytulny i ciepły. Temperatura wynosi tam około 34-35 stopni Celsjusza! W kurniku po wykluciu mogą od razu jeść i pić!

Godziny szczytu w kurniku

W przytulnym kurniku pełnym piskląt zawsze panuje niezły harmider. Pisklę rośnie z każdym dniem, w związku z czym po chwili potrzebuje więcej przestrzeni. Dlatego niektóre szybko rosnące pisklęta trafiają do ubojni po pięciu/sześciu tygodniach. Dzięki temu pozostałe pisklęta mają więcej przestrzeni w kurniku. Mniejsze pisklęta mogą być przeznaczone na rożen lub grilla. To ulubiona potrawa Dawida: grillowany kurczak i frytki, oczywiście z ketchupem.

Od pisklęcia do piersi z kurczaka

Brojler waży około 2,5-3 kilogramów, zanim opuści kurnik, by ostatecznie trafić na nasz talerz. Po opuszczeniu kurnika ptak zostaje przewieziony do ubojni, gdzie jest usypiany i nie wie, co się z nim dalej będzie działo. Humanitarne traktowanie zwierząt przeznaczonych na pożywienie jest niezwykle ważne, szczególnie w krajach Unii Europejskiej. 

Co lubisz jeść najbardziej?

Istnieją różne rodzaje mięsa z kurczaka, takie jak pałki, pierś z kurczaka czy skrzydełka. W Polsce najczęściej spożywamy pierś z kurczaka.


Quiz start!

Czas na szybki quiz! My pytamy - ty odpowiadasz. I świetnie się razem bawimy! Możesz też wykorzystać pytania w szkolnej prezentacji!