Zajrzyj do naszej kuchni

Nasza fabryka to tak naprawdę ogromna kuchnia. Składniki, zazwyczaj surowce, trafiają do fabryki z jednej strony i wychodzą w formie paszy z drugiej strony.

1. Składniki

W Holandi, skąd wywodzi się De Heus, większość surowców jest dostarczanych do fabryki łodziami. Następnie są one przenoszone z łodzi do fabryki przy pomocy żurawia. W Polsce surowce przyjeżdząją do fabryk ciężarówkami. 

2. Wysokiej jakości surowce

Zanim zaczniemy przechowywanie surowców, najpierw sprawdzamy ich jakość. Jeśli jest dobra, surowce są umieszczane w specjalnych silosach (wysokich zbiornikach do przechowywania) przy pomocy taśmociągu. Istnieje silos na każdy rodzaj surowca.

3. Poznaj recepturę

Następnie nasi szefowie kuchni wyszukują odpowiednie receptury. Każde gospodarstwo rolne posiada dopasowane do swoich wymogów receptury pasz zawierające składniki skomponowane w określonych ilościach. Ponieważ trzeba wyprodukować wiele tysięcy kilogramów paszy, szefowie kuchni posługują się komputerami, aby nie popełnić błędu. 

4. Wymieszaj wszystko!

Surowce są najpierw rozgniatane, a następnie mieszane ze sobą. Często dodaje się premiks witamin i minerałów. Tak właśnie powstaje mieszanka. 

5. Sprasowanie na pellety

Mieszanka trafia następnie na linię prasowalniczą. Jest ona nazywana linią prasowalniczą, ponieważ mieszanka jest prasowana przez talerz z małymi otworami. W ten sposób powstają pellety paszy, które są bardzo gorące!

6. Z powrotem do silosu

Kiedy pellety ostygną, są transportowane z powrotem do silosu w fabryce przy pomocy taśmociągu. Tam czekają, dopóki nie podjedzie po nie jedna z naszych zielono-niebieskich ciężarówek. 

7. Ostatnia kontrola

Zanim pasza zostanie dostarczona do gospodarstwa rolnego, najpierw pobierana jest próbka. Oznacza to, że pobieramy kilka wyprodukowanych pelletów i sprawdzamy, czy ich skład i jakość są odpowiednie. Pasza jest teraz gotowa i może zostać dostarczona do głodnych zwierząt.

8. Załadunek

Kierowca parkuje ciężarókę pod ramieniem załadowczym. Komputer wie dokładnie, jakiego rodzaju paszę nasypać do różnych przedziałów. Kierowca otwiera luk ciężarówki do przewozu materiałów sypkich, a pasza jest do niej automatycznie wsypywana. Luki są zamykane zaraz po zapełnieniu. Teraz ciężarówka może wyruszyć w drogę!

9. Do silosu w gospodarstwie rolnym

Kiedy pasza zostanie załadowana do ciężarówki, kierowca odjeżdża w kierunku gospodarstwa rolnego. Czy wiesz, że każdego dnia na drogach można spotkać aż 280  wielkich samochodów De Heus przewożących paszę! Po dotarciu do gospodarstwa rolnego pasza jest pompowana przez ogromny wąż do silosu rolnika, gdzie czeka, aż zostanie zjedzona przez zwierzęta.


Chcesz poznać sekret szefa kuchni?

Grupa De Heus zatrudnia wielu szefów kuchni, którzy produkują paszę dla zwierząt. Są to szefowie kuchni, którzy produkują paszę tylko dla kurczaków albo dla krów itp.