Od cielęcia do burgera
Stek i burger wołowy to dwa rodzaje mięsa, które pochodzi od krowy. Istnieją nawet rasy bydła hodowane specjalnie ze względu na ich mięso, na przykład bydło o podwójnym umięśnieniu (które ma bardzo grube pośladki!).
Kto pomaga hodować cielęta rzeźne?
Krowa mamka to tak naprawdę mama krowa, która rodzi cielaki przeznaczone na mięso. Zapewnia im wystarczająco dużo mleka, dzięki któremu bardzo szybko rosną. W stadzie krów zazwyczaj znajduje się także duży byk. Krowy mamki rodzą jedno cielę każdego roku – to wiele bociankowych!
Krowy mięsne są bardzo duże, nawet po urodzeniu. Dlatego właśnie często rodzą się przez cesarskie cięcie, czyli operację. W procesie hodowli staramy się zachęcić krowy do porodu naturalnego, tak by potrzeba było mniej cesarskich cięć.
Cielęta z kolczykami
„Kolczyki” noszone przez cielęta różnią się trochę od kolczyków noszonych przez ludzi. Dzięki kolczykowi w uchu hodowca wie dokładnie, gdzie i kiedy urodziło się cielątko. Kiedy cielaki mają już 14 dni, są sortowane według swojej wagi i rodzaju.
Różne gatunki wołowiny
Istnieją dwa rodzaje mięsa pochodzącego od bydła:
- cielęcina
- wołowina.
Cielęcina
Jeśli w chwili uboju cielę nie ma więcej niż osiem miesięcy, wówczas jego mięso nazywane jest cielęciną. Jest to mięso jasne (różowe), delikatne i lekko słodkie.
Czerwone mięso
Kiedy cielę (zazwyczaj byk) ma ponad jeden rok, zaczyna być hodowany na czerwone mięso. Przyjrzyj się surowemu stekowi albo mięsu mielonemu i zobacz jego czerwony kolor. A zatem czerwone mięso pochodzi od dorosłego bydła.
Bydło mięsne otrzymuje mnóstwo pysznego pożywienia, dzięki czemu mięso jest jeszcze smaczniejsze. Tłuszcz zawarty w mięsie sprawia, że jest ono bardzo apetyczne.
Sprawdź swoją wiedzę o krowach
Czy wiesz, co oznacza stwierdzenie, że krowa jest w rui? Albo jak długo trwa ciąża krowy? Sprawdź swoją wiedzę o krowach tutaj!